• Pradžia
  • >
  • Rugsėjo 18 d. Lietuvos Respublikos Prezidento rūmuose vyko šeštasis Regionų forumas

Rugsėjo 18 d. Lietuvos Respublikos Prezidento rūmuose vyko šeštasis Regionų forumas

2024-09-25 |
Lietuvos Respublikos Prezidento rūmuose vyko šeštasis Regionų forumas

Rugsėjo 18 d. Lietuvos Respublikos Prezidento rūmuose vyko šeštasis Regionų forumas diskusijoms su Lietuvos Respublikos Prezidentu Gitanu Nausėda subūręs savivaldybių merus, centrinės valdžios atstovus ir savivaldybių ekspertus.

1-oje Regionų forumo dalyje diskutuota šiomis temomis: „Kelių infrastruktūra Lietuvoje: kaip prioritetą paversime tvariu ilgalaikiu finansavimu?“, „Būsto politika regionų gyvybingumui: koks naujos strateginės darbotvarkės poreikis?“ ir „Savivaldybių investicijos ir jų finansavimas“.

2-oje renginio dalyje vyko politinė diskusija aktualiausiomis regioninės politikos temomis. Aktyviai diskutuota apie regionų plėtros tarybų galias, jų didinimą ir įgalinimą. Prezidentas pabrėžė, kad deramas dėmesys turi būti skiriamas visiems Lietuvos regionams ir reikalinga efektyvesnė nacionalinė regioninė politika. Šalies vadovas apgailestavo, kad dabartinė padėtis regioninėje politikoje nėra ideali ir jai trūksta vientisumo. Įvardindamas strateginį Lietuvos tikslą – koordinuotą nacionalinę regioninę politiką, Prezidentas išskyrė 3 pasiūlymus kaip galima stiprinti Lietuvos regionus:

  • ne tik verslas, bet ir valstybė turi ieškoti būdų investuoti į regionus, atsižvelgiant į ribotus biudžeto išteklius;
  • vietos politikai turėtų būti telkiami dirbti ne tik savo mieste ir savivaldybėje, bet ir regioniniu lygmeniu, su teisiškai įgalinta kompetencija. Tam reikalingas kai kurių centrinės valdžios funkcijų pasidalinimas bei atitinkami finansai;
  • teikiant pagalbą ir didinant regionų savarankiškumą, įkurti atskirą instituciją, kurios pagrindinis tikslas būtų nacionalinės regioninės politikos formavimas, regionų tarybų ir savivaldos savarankiškumo didinimas.